Aamupäivällä näytti jo lupaavalta; aurinko paistoi ja tuulensuojaisissa paikoissa oli ihanan lämmintä. Käänsin lapiolla ja talikolla kasvihuoneen viereen pienen ryytimaan, jonne kippasin kasvihuoneesta viimekesäiset mullat parantamaan savista maata. Kitkin kaikki rikkaruohot ryytimaastani ja rakensin tiilistä kauniin reunuksen, jotta multa myös pysyy siinä, eikä valu sateen myötä pois. Hieno tuli, vaikka sen itse sanonkin.

Maan kääntämisen yhteydessä löytyi tietysti kastematoja, joita Iltatähti ihasteli ja keräsi. Poju oli kiltti ja lähti pikkusiskon kanssa rantaan ongelle. Minä lupasin paistaa kaikki ahvenet, jotka he saavat. Kun he saapuivat kotiin, oli saaliina kaksi pientä ahvenreppanaa. Olisin kernaasti vienyt ne naapurin kissalle, mutta Iltatähti halusi, että ne paistetaan. Ja mikäs auttaa, kun kerran lupasin. Nyt ahvenet odottavat suolattuina jääkaapissa, että kokki jaksaa vääntäytyä pihalle paistamaan ne. Litran lettutaikina odottaa myös, ja omppusosetta on otettu sulamaan pakkasesta.

Sillä aikaa, kun kaksi lapsista oli ongella ja yksi veteli vielä hirsiä sisällä, söimme Isännän kanssa eväsleivät ja joimme oluet ulkona raittiissa ilmassa. Oi, miten hyvältä kaikki maistuukaan ulkona!

Iän myötä olen alkanut enemmän ja enemmän arvostamaan tätä maalaisidylliä, jossa elämme. Toiset saapuvat tänne mökkeilemään, mutta me saamme asua täällä aina. Rannassa käydään ongella, jos halutaan, ja maitoa haetaan naapurin maatilalta. Viime syksynä koin herätyksen ja tein eka kertaa omenasosetta (myöhäisherännäinen, olen ikäni asunut maalla...), kun tuli niin hyvä omenasato. Nyt ei olla koko talvena ostettu yhtään hillopurkkia kaupasta. Sain viime keväänä pienen kasvihuoneen, ja koko kesän tein töihin evässalaatit kasvihuoneen antimista. Kasvatin myös yhden chilin, jonka hedelmillä maustettiin omppusose.

Varjopuoliakin maalla asumisesta tietysti löytyy.  Esim. bussipysäkille on matkaa viitisen kilometriä, joten oma auto on välttämätön. Nyt kun vanhemmat lapset ovat jo mopoiässä, ei kuitenkaan tarvitse koko ajan kuskailla heitä edestakaisin. Itse kuitenkin ajaisin mielelläni bussilla, jos se olisi mahdollista.

Jaa niin, otsikkohan oli, ettei jaksa lämmetä, eksyin vähän aiheesta. Niin, nyt iltapäivällä tosiaankin on aurinko mennyt pilveen ja lämpöä on vain 10 astetta. Pohdiskelen tässä pitäisikö kylvää jo ryytimaahan jotain, vai olisiko viisainta odottaa vielä muutama päivä?